DAMPİNG VE ANTİ-DAMPİNG UYGULAMALARI

19.03.2016 14:52

DAMPİNG VE ANTİ-DAMPİNG DIŞ TİCARETTE ÇOK ÖNEMLİ TAKİP EDİLMESİ GEREKEN BİR EKONOMİK VE HUKUKİ OLAYDIR

(ABD Türkiye, Avusturalya, Japonya, Hollanda, G.Kore, Brezilya’ya  “sıcak haddelenmiş çelikten yassı mamuller” ithalatına anti-damping vergisi uygulayacak.

Türkiye için bu oran % 5,24-7,07 arasında. Bunun anlamı Türkiye çelik ihracatçıları anti-damping vergisi tutarı kadar zarar edecek)

Mustafa Pamukoğlu

19.03.2016

 

 

I-GİRİŞ

Yerli sanayinin korunması hususunda en önemli ekonomik politika “ithalat ikamesi” dir.Bunun yanında yerli üreticiyi koruma hususunda damping ve anti damping uygulaması da önem arzeder.

Siyasi parti temsilcilerinin damping soruşturmalarını izleyerek ülkenin dış ticaret politikası ile ilgili eleştirilerini veya yol haritalarını belirlemeleri gerektiğini düşünüyorum.

 

II-DAMPİNG NEDİR?

Bir malın normal değerinden (ihracatçı veya menşe ülkedeki iç piyasa satış fiyatından) daha düşük bir fiyatla ihraç edilmesine damping denir. Dampingli ithalattan zarar gördüğünü iddia eden yerli üretim dalı, söz konusu ithalata önlem alınması için usulüne uygun hazırlanmış bir başvuruyu İthalat Genel Müdürlüğü’ne iletebilir.

Başvuru üzerine ilgili Mevzuat çerçevesinde gerekli şartların sağlanması halinde soruşturma açılabilmekte ve soruşturma sonucunda damping, zarar ve illiyet bağının tespit edilmesi durumunda önlem alınabilmektedir.

 

Bir ürünün sadece ihraç fiyatını bilerek dampingli olup olmadığını belirlemek mümkündeğildir. Örneğin; bir ürün ucuz fakat dampingsiz, veya pahalı fakat dampingli olabilir.

Aslında damping kavramı göreceli olup, bir karşılaştırma meselesidir. Bu karşılaştırma, bir ürünün ihraç fiyatı ile ihracatçı ülkedeki eşdeğer ürünün “normal değer”i (genellikle yerel piyasa fiyatı) arasında yapılmalıdır. Eğer, ihraç fiyatı normal değerden düşükse, ürünün dampingli olduğu kabul edilir. İkisi arasındaki fark “damping marjı”dır.

 

III-ANTİ-DAMPİNG NEDİR?

DTÖ kuralları, tüm üye ülkelere, yerel endüstrilerini yabancı ihracatçıların “haksız” ticaret uygulamalarına karşı korumaları için gerekli önlemleri alma imkanı tanımaktadır. Dampingli ihracat, söz konusu haksız ticaret uygulamalarından biridir. Eğer ithalatçı ülke, yürüttüğü anti-damping soruşturması sonucunda; a. bir ürün ithalatının dampingli olduğunu ve b. bu dampingli ürün ithalatının, “benzer ürün”ün1 yerel üreticilerine zarar veya zarar tehdidi arz ettiğini veya bir üretim dalının kurulmasını fiziki olarak geciktirdiğini, belirlerse, söz konusu ithalata anti-damping vergisi veya fiyat taahhüdü şeklinde antidamping önlemleri uygulayabilir.